شماره: 29760
1397/11/13
تأثیر تقویت کنجکاوی بر میزان یادگیری
تأثیر تقویت کنجکاوی بر میزان یادگیری

صاحب‌نظران حوزه تعلیم و تربیت و مربیان بر این باورند که تقویت حس کنجکاوی در یادگیرندگان کاری مهم و تاثیرگذار است . با این حال، عرضه فرصت هایی برای اکتشاف به همراه راهنمایی مناسب دانش‌آموزان، در بیان کردن آسان‌تر از عمل کردن هست اما همه دانش آموزان به یک اندازه کنجکاو نیستند.
 وظیفه معلم این است که محیط مناسبی فراهم سازد تا با در نظرگرفتن تفاوت های فردی کنجکاوی دانش آموزان را در جهت برانگیزاندن آنان و پیگیری مطالب آموزشی تقویت کند.

10 راهبرد برای تقویت کنجکاوی
1) کنجکاوی به عنوان قلاب : کنجکاوی  به عنوان برانگیزاننده اولیه در شروع درس به کار ببرید. به عنوان مثال با یک سوال تحریک کننده مطلب را شروع کنید.
2) یک تعارض مفهومی ارائه کنید : تا وقتی تعارض حل شود دانش آموز احساس تحت فشار بودن می کند، وقتی تعارض را حل کرد احساس رضایت می کند.
3) ایجاد فضایی برای سوال کردن : فضایی ایجاد کنید که در آن دانش آموزان در مطرح کردن سوالات احساس راحتی داشته باشد و بتوانند فرضیاتشان را مطرح کنند و سپس به بحث با هم بشینند این کار نه فقط کنجکاوی را تقویت می کند بلکه به ایجاد اعتماد به خود کمک می کند.
4) زمان : برای کاوشگری راجع به موضوع زمان کافی را در اختیار بگذارید. اگر معلم در تحریک کنجکاوی موفق باشد، دانش آموزان می خواهند در آن کاوشگری باقی بمانند.
5) انتخاب : به دانش آموزان فرصتی دهید تا موضوع ها را در یک حوزه ی موضوعی انتخاب کنند. انتخاب موضوعی که مورد علاقه باشد، به بقا و پایداری کنجکاوی یاری می رساند.
6) یک یا چند عنصر را برای برانگیختن کنجکاوی ارائه دهید : مثل پیچیدگی، تازگی، شگفتی، تناقض (مغایرت)
7) مقدار درست تحریک : از میزان تحریکی که در موقعیت یادگیری وارد می شود آگاه باشید به خاطر داشته باشید که در تاثیر آن بر کنجکاوی تفاوت های فردی وجود دارد. وقتی محرک خیلی پیچیده، خیلی غیرقطعی و خیلی تازه و ... باشد بعضی دانش آموزان مضطرب می شوند آن ها ممکن است سریعا وارد حوزه اضطراب شوند.
8) کاوشگری : دانش آموزان را تشویق کنید تا از طریق کاوشگری فعال یاد بگیرند.
9) پاداش : اجازه دهید کاوشگری و اکتشاف خودشان پاداش باشند. "کاوشگری خود پاداش است" از پاداش های بیرونی به صورت سنجیده استفاده کنید. برخی مطالعات نشان داده اند پاداش های بیرونی که برای تکلیفی داده می شوند که به لحاظ درونی برای دانش آموزان مورد علاقه و برانگیزاننده است، ممکن است بعدا علاقه به فعالیت را کاهش دهد.
10) الگوسازی : کنجکاوی را الگوسازی کنید، سوال بپرسید. در کاوشگری برای حل یک سوال مطرح شده درگیر شوید و شور و اشتیاق نشان دهید.



مریم اسدی - واحد مشاوره مبتکران


حق انتشار محفوظ است ©